Vi har alle tankemylder indimellem. Det er helt naturligt. Dog har nogle flere, og i nogle tilfælde kan de være svære at ryste af sig. Så hvis tankerne får lov til at styre ens hverdag for meget, så er der grund til at få gjort noget ved det.
Metakognitiv terapi er en terapiform, der fokuserer på at ændre måden, mennesker tænker på deres egne tanker. I modsætning til andre former for kognitiv terapi, som handler om at ændre indholdet af negative eller uhensigtsmæssige tanker, handler metakognitiv terapi om at ændre, hvordan man forholder sig til sine tanker.
Metakognitiv terapi blev udviklet af Adrian Wells og bygger på ideen om, at mange psykologiske problemer opstår, fordi vi bruger meget energi på at bekymre os om vores tanker og prøver at kontrollere eller undgå dem. Dette kaldes "metakognition", som betyder, tanker om tanker.
Målet med metakognitiv terapi er at hjælpe folk med at forstå og ændre de tankeprocesser, der skaber eller opretholder psykiske problemer som angst, depression og stress.
I metakognitiv terapi lærer man at opdage og ændre uhensigtsmæssige metakognitive strategier som f.eks. overdrevent tankemylder, bekymringer eller undgåelse, som kan forstærke negative følelser.
Terapien arbejder også med at udvikle en mere fleksibel og mere neutral tilgang til tankerne, så man ikke bliver fanget i en negativ spiral, der gør problemerne værre.
I metakognitiv terapi arbejder vi med at give bekymringstanker mindre opmærksomhed, så der kan frigives energi til andre ting. Det betyder, at vi ikke går ret meget ind i indholdet af tankerne, men barnet/den unge lærer, hvordan man kan håndtere tankemylder.
I metakognitiv terapi handler det om, hvad vi tænker om vores tanker. F.eks. "Hvorfor tænker jeg hele tiden så meget på det? Jeg vil helst bare stoppe tankerne!"
Man kan lære at håndtere tankerne på en anden måde. Hvad gør vi ved de svære tanker i dagligdagen? Hvordan kan vi lære at rette vores opmærksomhed til noget, som giver os energi og glæde, fremfor opslidende tankemønstre, som ofte kører i ring og ikke leder til handling? Det kan metakognitiv terapi give redskaber til.
Metakognitiv terapi er en blid form for terapi. Det betyder, at vi ikke bruger meget tid på at forstå og dykke ned i tidligere hændelser, men mere give børn og unge redskaber til at håndtere bekymringstanker generelt i livet.
Metakognitiv terapi kan være særligt effektivt for børn og unge af flere grunde.
Vi arbejder med en enkel tilgang til tanker. Børn og unge kan have svært ved at forstå og håndtere deres egne tanker, især når de føler sig overvældet af følelser som giver ængstelighed.
Her kan metakognitiv terapi hjælpe dem med at blive opmærksomme på, hvordan de tænker om deres tanker, uden at skulle analysere eller forsøge at stoppe tankerne.
Forståelsen for deres tanker kan gøre det lettere at forstå, hvordan tankemønstrene kan bidrage til følelsesmæssige problemer. Gennem forståelsen og indsigten er der mulighed for at ændre disse tankemønstre og dermed få det bedre.
Ofte starter tankerne med "Hvad nu hvis...?" Det er den første tanke der sætter hele tankemylderet i gang. Når man har lært at identificere, hvad der sætter tankerne i gang, kan man oparbejde en bevidsthed som gør, at man kan reagere anderledes på tankerne end før.
Vi arbejder på at ændre fokus på vores tankeprocesser. I stedet for at koncentrere sig om specifikke negative tanker, lærer børn og unge at ændre den måde, de reagerer på deres tanker. Det betyder, at de ikke behøver at være bange for eller undgå bestemte tanker, hvilket kan mindske følelser af kontroltab og angst.
Metakognitiv terapi kan hjælpe børn og unge med at lære at håndtere deres følelser på en sund måde ved at ændre de metakognitive processer, som kan føre til overvældende følelser. Dette kan hjælpe dem med at blive mere modstandsdygtige overfor bekymringer og udfordringer.
Gennem metakognitiv terapi lærer børn og unge at have en mere effektiv tilgang til håndtering af tankemylder. Mange børn og unge kæmper med at stoppe bekymringer og grublerier, som kan forstyrre deres dagligdag. Ved hjælp af metakognitiv terapi lærer man tankemønstrene at kende, og ved at skabe en bevidsthed omkring dem, kan man ændre vanerne omkring tankerne.
Det kan føre til færre bekymringer og en mere afslappet tankegang.
Det kan lede til en større selvstændighed, når barnet eller den unge lærer at håndtere tankerne og de følelsesmæssige reaktioner forbundet med dem. Denne selvstændighed kan give selvtillid og selvværd og hjælpe dem med at klare fremtidige udfordringer uden at være afhængige af tæt støtte - oftest af forældrene.
Metakognitiv terapi giver børn og unge værktøjer til at forstå og regulere deres tankemønstre, hvilket kan føre til bedre mental sundhed og trivsel på lang sigt.
© 2025 Tankemylderet.dk / Alle rettigheder forbeholdes