For nogle børn og unge kan tankemylder udvikle sig til angst, hvis der ikke gribes ind i tidligt. Tankerne kan dreje sig om bekymringer, usikkerheder eller forestillinger om fremtidige begivenheder. Det kan forhindre børn og unge i at være til stede i det, der foregår omkring dem. Hos unge kan det især være udfordrende, da de står i en periode af livet, hvor identitet, relationer og fremtidsperspektiver kan være usikre.
Derfor kan tankemylder kan føles overvældende.
Børn og unge er særligt sårbare over for tankemylder. De mangler ofte de nødvendige kognitive og følelsesmæssige redskaber til at håndtere deres tanker.
Hjernen er stadig under udvikling, og barnet er derfor ikke altid i stand til at reflektere over tankerne på en metakognitiv måde. Det vil sige at tænke over, hvordan de tænker.
Dette kan føre til, at tankemylderet bliver en spiral, hvor barnet eller den unge kan blive fanget i deres egne bekymringer og tanker.
Det kan føre til søvnproblemer, koncentrationsbesvær, lavt selvværd og i nogle tilfælde angst og depression.
Det kan være svært at slippe ud af tankemylderet, hvis man ikke har en bevidsthed om, hvad der starter tankemylder.
I metakognitiv terapi er der fokus på at ændre måden børn og unge forholder sig til deres tanker på. I stedet for at forsøge at ændre eller kontrollere tankerne, lærer man i metakognitiv terapi at ændre vaner, der forstærker tankemylderet.
Børn og unge kan gennem metakognitiv terapi lære at forstå, hvordan deres tankemønstre fungerer. De lærer, hvordan de kan ændre deres relation til tankerne. Det handler ikke om at fjerne tanker, men om at skabe en større bevidsthed om, hvordan vores tanker påvirker følelser og handlinger. Det handler om at lære, hvordan man forholder sig til tankerne på en mere konstruktiv måde.
En vigtig del af metakognitiv terapi er at arbejde med opmærksomhed og fokus. Børn og unge lærer at genkende, når de er ved at blive fanget i tankemylder. Hvordan de kan rette deres opmærksomhed ud mod verden. Ved at træne metakognitive færdigheder kan de få mere kontrol over deres tanker og begynde at mindske tankemylderet.
Forældre spiller en central rolle i at støtte deres barn i at håndtere tankemylder. Det kan være svært for forældre at forstå, hvad deres barn går igennem, især hvis de selv ikke har oplevet det samme. Det er derfor vigtigt, at forældre får indsigt i, hvordan tankemylder påvirker deres barns trivsel.
Gennem metakognitiv terapi kan forældre få redskaber til at forstå, hvordan de bedst muligt kan støtte deres barn, når de oplever svære tanker.
For eksempel kan forældre lære at hjælpe deres barn med at genkende, når tankemylderet starter. Hvordan de kan guide dem til at rette opmærksomheden ud ad. Hjælp til udskydelse af bekymringerne og få et sprog og specifikke redskaber til at hjælpe i de svære situationer.
Metakognitiv terapi hjælper forældre med at forstå, hvordan deres egne reaktioner på barnets tankemylder kan påvirke situationen. Hvis forældre bliver overdrevent bekymrede eller forsøger at "løse" barnets tanker, kan det ubevidst forstærke følelsen af magtesløshed og bekymringer hos barnet.
I stedet kan forældre lære at være nærværende og lyttende uden nødvendigvis at prøve at ændre barnets tanker. Dette kan skabe et mere trygt og åbent rum, hvor barnet føler sig forstået og støttet.
Metakognitiv terapi giver både børn og unge samt deres forældre helt konkrete og gode værktøjer til at bryde mønstre af tankemylder.
Ved at lære at observere og reflektere over tankerne, i stedet for at lade sig opsluge af dem, kan der skabes mere balance i forhold til tankemylder og få et større overblik over, hvordan deres tanker påvirker deres liv.
Dette kan føre til en mere positiv indstilling til udfordringer og en øget evne til at håndtere livets krav med større ro og selvkontrol.
© 2025 Tankemylderet.dk / Alle rettigheder forbeholdes